Speltstol met dadel-amandelspijs


    Wat heb je nodig:
  • 300g speltmeel of bloem
  • 2 tl gist
  • 180 ml lauw/ warm water
  • 1 el soja melk
  • Snuf zout
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 2 tl drink me chai latte vanille (optioneel)
  • rozijnen
  • vijgen in stukjes
  • eventueel wat noten

    Voor de spijs
  • 125g geweekte dadels
  • 40g amandelen of amandelschaafsel

Hoe maak je het?

Week de dadels en de rozijnen in 2 kommetjes met lauw water voor ongeveer een kwartier. Ik heb ontpitte dadels gebruikt heb je dadels met pit verwijder deze dan voor het weken. Doe de dadels in de keukenmachine en voeg de amandelen toe en draai tot een fijne massa. Verdeel de spijs als een worst over een stuk keukenfolie, dek af en leg in de koeling.

Mix het lauw/warme water met de el sojamelk en de gist en laat dit ongeveer 6 min staan totdat er een schuim/foam laagje op komt te staan.

Doe de droge ingrediŽnten met de rozijnen (uitgelekt), vijgen en eventueel de noten in een kom en voeg het gist mengsel en de el olie toe. Roer het eerst grof door elkaar en kneed daarna stevig met de hand. Kneed het deeg minimaal voor een min of 6/7 voor een zacht en soepel deeg. Doe het deeg terug in de kom (vet deze lichtjes in) en dek de kom af met een warm vochtige theedoek en laat het deeg rijzen naar dubbele volume 60 min.

Leg het gerezen deeg op een bakpapier en maak hem wat platter. Haal de dadel-amandelspijs uit de koeling en verdeel over het deeg. Vouw het brood dicht en zorg dat alle spijs bedekt is met deeg. Verdeel wat amandel schaafsel over de bovenkant en duw dit licht aan. Bak het brood in 30/35 min af in de oven op 200/220 graden

Eet smakelijk!

Hey hallo, ik ben Janneke en door mijn levensstijl om te gooien ben ik 55 kilo afgevallen. Ik deel hier recepten met jullie, want vers en lekker koken is helemaal niet moeilijk! Eet smakelijk!