Dat ik een fan ben van de airfryer is allang geen geheim meer natuurlijk. En dat ik er ook echt alles in probeer te maken ook niet. Na een nieuw airfryer recept stromen de vragen weer binnen. Maar welke airfryer heb je nou eigenlijk en wat is er nou echt zo geweldig aan z'n ding? Tijd om eens een uitgebreide review te schrijven.

Om te beginnen welk apparaat gebruik ik en waarvoor gebruik ik hem nu eigenlijk allemaal. Mijn eerste fryer was een dure jongen en in de 2 jaar dat hij bij mij mocht zijn is hij 2 keer uit logeren geweest voor een reparatie, toen hij het net buiten de garantie helemaal begaf, viel mijn oog op de Crispy Fryer XXL van Tristar.

Deze jongen heeft een inhoud van 5,2 liter, perfect om mijn ovenschaaltje in te plaatsen en heeft ruimte voor 1,4 kilo friet. Hij heeft 2 analoge draaiknoppen voor de temperatuur en tijd. Hij kan tot een temperatuur van 200 graden en een tijd van 30 min. De lade van de fryer kun je volledig uit het apparaat nemen. Wat echt ideaal is voor bv. het schoonmaken van het apparaat, maar ook om makkelijk ovenschaaltjes in te plaatsen. Het mandje is glad en voorzien van lek gaatjes en groot genoeg voor een gezinsportie friet of zelfs een klein kippetje.

Maar wat voor velen van jullie de belangrijkste vraag is, wordt je friet wel krokant? Jazeker! Toch lees ik dat veel mensen de friet uit een airfryer slap vinden. Dit ligt echter niet aan het apparaat maar meestal aan de bereiding van de friet.

Belangrijk is als je kant en klare friet neemt of deze al voorzien is van een laagje olie, dit zie je gewoon op de zak bij ingrediënten staan. Deze friet zal veel sneller knapperig worden dan een variant zonder olie. Ook zijn er verschillende methodes om je zelf gemaakte frietje krokant uit de airfryer te toveren. Maar dat is misschien leuk om in een aparte blog te bespreken en te testen.

Zelf gebruikt ik de fryer namelijk het liefst om zo’n beetje alles te kunnen maken. En dan vooral zonder het gebruik van olie. Want dat gaat dus echt perfect in deze jongen. Doordat de mand zo groot is kun je hier ook makkelijk 1 pans gerechten in klaarmaken. Zo kookte ik laatst pasta (ja je leest het goed ik kook ook in mijn fryer), kip en grilde ik gelijk de groenten zodat ik een heerlijke pasta salade in een keer uit de fryer toverde.

Daarnaast vind ik de fryer ook ideaal om vlees te bereiden, zonder het toevoegen van olie. Het perfecte biefstukje komt bij mij gewoon uit de airfryer zonder olie of boter of iets. Hetzelfde doe ik met varkenshaas, schnitzel en zelfs shoarma. Maar het lekkerste vind ik om er gegrilde groenten in te maken. Zo simpel, lekker en echt zo klaar. En dat is eigenlijk ook de grootste reden waarom ik destijds voor een airfryer heb gekozen. Gemak en snelheid.

Want is het nou een gezonde friteuse of is het nu gewoon een oven? Ik krijg vaak de vraag of de aanschaf van een airfryer niet overbodig is als je ook al een oven heb. Nou, ik heb dus 2 ovens thuis, maar toch is een gerecht uit de airfryer heel anders als uit de oven. Dat kan natuurlijk ook aan mijn oven liggen, maar het is sneller, meer een grilsmaak en veel knapperige uit de airfryer. Vooral in combinatie met het mealpreppen wat ik vaak doe is het ideaal. Als ik na het werken thuis kom heb ik alles al klaar staan en kan het zo de fryer in, zodat als ik geen zin heb om te koken, ik toch snel een gezonde maaltijd heb.

Naast dat de Crispy Fryer lekker groot en ruim is, hij alles krokant maakt en je lekker veel tijd kunt besparen, is schoonmaken ook een ding wat ik zelf erg belangrijk vind. Ik heb gewoon geen zin om dat ding na elke keer gebruiken helemaal te moeten schrobben. Maar gelukkig hoeft dat bij deze helemaal niet. Doordat het mandje glad is bakt hier veel minder aan vast dan bij mandje van draad.

Het enige wat ik doe na gebruik is een beetje afwasmiddel en warm water in het mandje en de lekbak. 10 min wachten en hij is schoon. Thats it! Nu hebben jullie natuurlijk mijn hele lofzang kunnen lezen over deze jongen maar er zijn vast wel minderen dingen te noemen.

Heel eerlijk heb ik echt moeten zoeken naar een negatief punt over deze Crispy Fryer XXL. Ik gebruik hem nu 2 jaar intensief (soms wel meerdere malen per dag) dus je zou zeggen dan moet je toch wat puntjes kunnen vinden.

Voor de aanschaf las ik over de moeilijk schuivende bak. Vooral als hij warm zou zijn, zou deze niet meer terug in het apparaat gaan. Dus ik dacht we zien het wel. Eerlijk, het is bij dus nog nooit voor gekomen dat ik de lade niet meer terug in het apparaat kreeg. Zelfs niet met een glazen ovenschaal erin (wat toch een aardig gewicht heeft)

Het enige wat ik me kan bedenken is dat het apparaat best groot is. Mijn aanrecht is al aardig gevuld, dus daar kan deze jongen niet blijven staan. Gelukkig past hij wel in een keukenkastje dus dat probleem is bij mij al opgelost. Maar heb je weinig ruimte dan is dat toch een dingetje waar je bij de aanschaf aan zou kunnen denken. Gelukkig kun je dan die stinkende friteuse de deur uit doen dus heb je weer wat plek toch?!

De Crispy Fryer is redelijk stil, natuurlijk hoor je wel iets, hij rookt of walmt niet en vieze geurtjes produceert hij ook niet. Daarnaast is hij ook gewoon erg betaalbaar en is de gebruiksduur erg goed. De Tristar Crispy Fryer XXL is o.a. te koop bij bol.com voor een richt prijs vanaf € 65,00

Hey hallo, ik ben Janneke en door mijn levensstijl om te gooien ben ik 55 kilo afgevallen. Ik deel hier recepten met jullie, want vers en lekker koken is helemaal niet moeilijk! Eet smakelijk!