Mijn 10 beste keuken vriendjes.

In de keuken staan is echt een hobby van me geworden. Waar ik vroeger juist zo snel mogelijk met een bord eten de keuken uit wilde lopen vind ik het nu heerlijk om op mijn gemak allerlei nieuw dingen te proberen. Door clean te gaan eten zijn heel wat pakjes/zakjes en kant en klare producten uit mijn keukenkasjes verdwenen. Daarvoor zijn een aantal producten terug gekomen waar ik echt niet meer zonder kan.

De volgende 10 vriendjes zijn inmiddels onmisbaar geworden in mijn keuken. Waarom en wat ik er mee maak dat vertel ik jullie graag!


Op nummer 10: Baking Soda
Ik kende baking soda eigenlijk alleen voor allerlei huis tuin en keuken klusjes, maar je kunt er natuurlijk ook van alles mee in de keuken. Ik gebruik het in een heel aantal van mijn baksels. Pancakes, wafels en (mug)cakes zijn nog nooit zo luchtig geweest! Maar ik kleur er ook mijn bosbessen extra blauw mee, ideaal als je een regenboog kwarttaart maakt.

Recept wafels:
-1 ei
- 40g havermout/ havermeel
- paar druppels stevia
- mespuntje baking soda
- 100 gr kwark met een smaakje

Mix al de ingrediŽnten goed door elkaar en laat in de tussentijd je wafel ijzer goed warm worden. Je hebt ongeveer 2 el van het beslag nodig voor 1 wafel. Je kunt dit zelfde beslag ook gebruiken voor muffins of een mugcake!


Op nummer 9: Lowcarb wrap Carbzone
Een van de eerste dingen die ik uit mijn voeding ben gaan schrappen toen ik begon met mijn afvalstrijd was brood. Voor mij best een lastig want ik at zowel Ďs morgens als Ďs middags altijd brood. In het begin ben ik dit vooral gaan vervangen voor salades, maar heel eerlijk ik ben gewoon niet zín salade eter. Ik ging daarom op zoek naar een lowcarb brood vervanging en kwam via de Body&Fit shop (no spon) op de producten van Carbzone. Ik vind de wraps ideaal als lunch maar ook bij mijn avond eten komen ze regelmatig langs. Ik neem altijd de small wraps deze bevatten 110 kcal per wrap en bevatten 4g koolhydraten.


Op nummer 8: Tomaten blokjes in blik
Tomaten blokjes in blik moet ik gewoon altijd in huis hebben. Het is de basis van veel van mijn sauzen. Pasta sauzen, curry, tandoori, zoet zuur maar ook in stoofpotjes, soepen en natuurlijk op de magioni pizzaís. Als je eenmaal je sauzen zelf maakt wil je nooit meer sausjes uit pakjes.

Recept geroosterde paprika saus
- half blik tomaten blokjes
- 2 gegrilde rode paprikaís
- oregano
- teentje knoflook
- basilicum blaadjes

Doe al de ingrediŽnten in een blender (knoflook teentje even persen) en pureer tot een gladde saus, voeg de saus bij je gehakt/kip en groenten en meng met je pasta of courgetti.


Op nummer 7: Bevroren fruit
Naast de tomaten blokjes die altijd wel in huis aanwezig zijn kan ik ook niet zonder een voorraad ingevroren fruit. Favoriet bij mij zijn de bosvruchten, mango en banaan. Vooral de laatste is altijd handig om een lekker schaaltje nice cream te maken. Daarnaast gebruik ik het fruit voor door mijn warme havermout, als topping op wafels en pancakes, warm door de kwark, door mín baksels en heel belangrijk om fluff van te maken!

Het basis recept voor mijn fluff is:
-125 gram bevroren fruit
- paar eetlepels water
-1 schep (28g) whey eiwitpoeder of caseÔne poeder
- krachtige keukenmachine

Doe het bevroren fruit in de keukenmachine en maal dit zo fijn mogelijk. Voeg daarna een schep whey toe aan het fruit en zet je keuken machine weer aan op vol vermogen. Je zult zien dat de whey en het fruit aan elkaar gaat plakken. Doe dan er beetje voor beetje wat water bij (ongeveer 2/3 el) je ziet de substantie vanzelf romiger worden. Laat de machine een aantal min op vol vermogen draaien en je zult zien dat de massa zich al snel verdubbeld!


Op nummer 6: Havermout of havermeel
Ontbijten was vroeger al een ramp voor me en aan havermout moest ik al helemaal nooit denken. De gedachte alleen al brr. Totdat ik op instagram zulke lekkere bakje havermout zag dat ik me erin ging verdiepen. Ik begon met een simpele appel kaneel variant en daarna was ik verslaafd! Daarnaast is de havermout ook ideaal om haver meel van te maken,  even in de keuken machine en een perfect meel voor havermout pancakes, banaan brood of andere baksels!

Recept romige kaneel havermout met gebakken peer en ricotta
- el ricotta
- 40g havermout
- 2 kopjes water
- kaneel
- 1 peer
- beetje honing

Kook de havermout in 2 kopjes water met wat kaneel en honing gaar. Halveer je peer en leg deze in een ovenschaaltje met een klein beetje honing en wat kaneel. Rooster deze in de oven of de airfryer (ongeveer 5 min op 200 graden) serveer de havermout met de peer en een lepel ricotta, tl honing en eventueel wat geroosterde pecannoten.


Op nummer 5: keuken weegschaaltje
Misschien niet het meest leuke ding uit de keuken maar weet jij hoeveel je eigenlijk eet? Hoeveel is nu precies een kopje rijst of een handje noten. Of hoeveel kcal in de muesli zit die je bij je ontbijt pakt? Door mijn kcal innamen bij te houden heb ik vooral in het begin van mijn strijd tegen de kiloís een goed inzicht gekregen van hoeveel ik nu precies naar binnen werk en wat ik eigenlijk nodig heb. En ik kan je zeggen dat dit best wel een confronterend kan zijn maar dit heeft mijn wel enorm geholpen.


Op nummer 4: Kwark
Eigenlijk kan ik over kwark heel kort zijn, bomvol eiwitten, ideaal voor na het sporten als snack, makkelijk als ik geen idee heb wat ik nu weer wil ontbijten en vaak een van de bouwstenen in mijn gezonde kwarktaarten en cakes. Daarbij vult kwark bij mij altijd erg goed dus is het voor mij ook een bewuste keuzen als ik een leeg gevoel krijg. Maar tegenwoordig is er wel heel veel keuze aan kwark in de winkel en waar ik zelf dan meestal op let is de hoeveelheid eiwitten en suiker. Maar heeft een kwark soort heel veel eiwitten en ook redelijk wat suiker dan neem ik die suikers soms voor lief. Overigens ben ik zelf niet tegen suikers hoor, ik behoor niet tot de gevreesde suikerpolitie. Bij suikers in het algemeen let ik als eerste op de ingrediŽnten lijst ipv de tabel. Begint een product met suiker dan denk ik nog een keer na of ik dit echt wil eten, en in het geval van chocola wil ik dat soms wel.


Op nummer 3: keukenmachine
Een keukenmachine leek me altijd al een overbodig, groot en duur apparaat. En ja het is ook best een investering, en neemt ook best aardig wat plek in beslag. Daarnaast ook nog eens verschrikkelijk om schoon te maken, maar wat is dat ding toch handig! Ik heb zelf een Philips Daily HR7629/90 Ė Foodprocessor zín alles in een ding met citruspers en blender, waardoor er weer twee apparaten naar de zolder verbannen konden worden. De kosten van deze vielen uiteindelijk wel mee, aangezien ik hem via optimel sparen heb aangeschaft (dubbel profijt van al die bakken kwark eten). Onmisbaar bij het maken van mijn fluffs, sauzen, cake/broodbeslag, geraspte groentes maar ook erg handig om zelf havermeel of haverpaneel van te maken. Ik gooi er ook zo nu en dan een hele kipfilet in om zelf kippen gehakt te maken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de heerlijk banaanijs die ik er zomers in maak.


Op nummer 2: bloemkoolpizza bodem (magioni)
Eigenlijk staat deze bloemkoolbodem van Magioni wel op een gedeelde eerste plaats met mijn nummer 1. Want ik denk namelijk niet dat ik hier nog zonder zou kunnen. Voor degene die mij al een tijdje op instagram volgen is dit natuurlijk geen verassing meer. Toen ik begon aan mijn strijd tegen de kiloís heb ik dingen zoals brood, pasta, patat en dus ook pizza volledig uit mijn voedingschema geschrapt. Totdat ik op pintrest een recept voor bloemkool pizza zag staan. Deze ben ik toen meteen gaan maken, terwijl ik dus van kleins af aan geen bloemkool lust. Het was erg lekker maar erg veel werk en kon nog steeds niet tippen aan een echte pizza. Dus ik ging eens rond zoeken op het grote wereld wijde web of er niet een alternatief voor mijn bloemkool bodem was. Daar vond ik dus een artikel over Magioni, een kant en klare bloemkool bodem met veel minder kcal als een normale pizza. Die MOEST ik proberen. Het duurde toen nog even voordat ik hem zou bemachtigen aangezien hij nog maar bij een 30 tal winkels te krijgen was en niet bij mij in de buurt. Maar in eens waren ze daar, bij de body & fit shop. Meteen bestellen dus, en de volgende avond stond daar de postbode met een koeltas met de bodems. De volgende avond was het dus pizza night en sinds dien ben ik dus echt een enorme Magioni verslaafde en probeer ik elke keer een andere topping te verzinnen. Gelukkig heeft onze ah ze nu ook. Toch heb ik ze ook standaard in de vriezer liggen want stel, ze zijn op of het is zondag en ik wil toch in eens pizza eten.

Mijn favo toppings
- zuivelspread, spinazie, witte ui en kaas
- geitenkaas spread, vijg, rouwe ham en dadelstroop
- zuivelspread, zongedroogde tomaat, basilicum, eend en rucola
- gezeefde tomaat en rainbow groenten    


Op nummer 1: Airfryer
Op nummer 1 mijn allergrootste vriend de airfryer. Ik kwam er pas achter hoe vaak ik deze vriend er even bij pak toen hij een week uit logeren moest voor een onderhoudsbeurtje. Het grappige is dat ik wel eens de vraag krijg hoe snacks als in frikadellen en kroketten hieruit smaken, maar daar gebruik ik mijn vriend zelden voor (lees 1x getest) Wat maak ik er dan wel in? Favoriet bij mij zijn met stip op 1 gegrilde groenten en dan met namen gegrilde aubergine! Verschillende ontbijttaartjes, warme gevulde appel, maar ook een biefstukje of varkenshaasje gaat bij mij gewoon zo hup de airfryer in.

Recept gegrilde en gevulde warme appel
- 1 appel
- kaneel
- tl pindakaas
- wat fijn gehakte stukjes noot of rozijntjes

Snijd de bovenkant van de appel en hol de appel uit met een meloenboortje of anders een kleine lepel. Zet ondertussen de airfryer aan op voorverwarmen 190 graden. Het vruchtvlees van de appel snijd je op het klokhuis na in kleine stukjes. Meng dit met een theelepel pindakaas, kaneel en eventueel wat stukjes noot of rozijntjes en vul je appel hier mee. Plaats de bovenkant weert op de appel en bak de appel in de airfryer af in ongeveer 5-7 minuten.

Hey hallo, ik ben Janneke en door mijn levensstijl om te gooien ben ik 55 kilo afgevallen. Ik deel hier recepten met jullie, want vers en lekker koken is helemaal niet moeilijk! Eet smakelijk!